Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/vhosts/onlinepokerencasino.nl/mangadvd.nl/includes/function.php on line 385
Geschiedenis van Manga | Mangadvd.nl
Geschiedenis van Manga

Geschiedenis van Manga

Gezien het feit dat Manga al eeuwen geleden bestond, verdiepen we ons nu in de geschiedenis van deze stripvorm. Niet alles over de geschiedenis en het ontstaan van Manga is bekend, maar van bepaalde periodes in de geschiedenis is men wel zeker. Wanneer dit naast elkaar gelegd wordt, ontstaat er een aardig idee van de opkomst van Manga.

De oorsprong van Manga

De strips in de Middeleeuwen en de Japanse humoristische afbeeldingen in de 10de eeuw zijn de eerste voorbeelden van een vroeg bestaan van Manga. De Manga strips die hierna ontstonden, in de 16de eeuw, zijn met inkt getekende prints met bijschriften, maar hier ontbrak nog een duidelijk lopend verhaal. Helaas heerste er in Japan een censuur eind 1920 en begin 1930, hierdoor werden tijdschriften extreem gecensureerd of zelfs verboden. In deze tijd kregen schrijvers en tekenaars dus maar weinig ruimte en vrijheid om Manga strips te maken. In tegenstelling tot deze tijd, stonden de jaren '80 en '90 bekend als de top jaren voor Manga. 
In deze periode is de basis gelegd voor de uitgebreide Manga cultuur die heerst in Japan, en zijn er veel strips uitgebracht. In deze tijd kwamen er ook veel films en video's uit in de Manga stijl.

De naam Manga

Het woord Manga is afgeleid van het boek Hokusai Manga. Dit boek is in 1814 uitgegeven door een Japanse kunstenaar, schilder en tekenaar, daarnaast specialiseerde hij zich in houtsnede kunst. Manga betekent 'onbeheerste of willekeurige kwaststreken' en verwijst dan ook naar de losse en vloeiende tekenstijl van Hokusai. Met deze tekenstijl heeft hij vele andere tekenaars geïnspireerd, wat uiteindelijk tot de Manga stripverhalen is uitgegroeid. 

Terug naar overzicht