Manga feiten

Manga is een Japanse stripvorm, die vaak verward wordt met anime. Anime is namelijk de geanimeerde vorm van Manga (dus een film of serie), en dit verschil wordt vaak over het hoofd gezien door mensen die niet zo bekend zijn met Manga en/of Anime. Een geheugensteun kan zijn dat het woord 'Anime' is afgeleid van het Engelse woord 'animation', waar een bewegend beeld mee wordt bedoeld. Manga is vooral in de tweede helft van de 20e eeuw populair geworden in het Westen.

Feitjes over Manga

Om u kennis te laten maken met Manga zullen wij hieronder enkele interessante feiten met u delen.

  • Een grappig feit van een originele Manga strip is dat deze meestal in het zwart-wit zijn. De tekenaars ervaren namelijk veel druk om wekelijks een nieuwe strip uit te brengen, dat ze vaak geen tijd hebben om deze in te kleuren. Dit klinkt misschien vreemd, maar na een tijd is men zo aan de zwart-witte strips gewend en weet men niet meer beter.
  • Manga is zowel bedoeld voor kinderen als volwassenen, dus jong én oud kan een Manga stripverhaal lezen. 
  • Meestal wordt Manga in de Japanse stijl getekend en geschreven, dit betekent dat de strips van links naar rechts gelezen worden, in plaats van rechts naar links zoals wij in de Westerse wereld gewend zijn
  • Jaarlijks worden er ruim 533 miljoen Manga-titels verkocht
  • Een Manga strip gaat vaak over een serieus onderwerp, om de lezer aan het denken te zetten of iets te leren

Manga personages

De getekende Manga personages hebben vaak een aantrekkelijk en slank uiterlijk, met grote en sprekende ogen. Deze grote en sprekende ogen zijn vooral terug te vinden in strips voor de jeugd. Hoe ouder de doelgroep van de strip, hoe kleiner de ogen worden afgebeeld. Daarnaast hebben de meeste personages opvallend haar in alle kleuren en bedenkbare kapsels. Wanneer u een Manga personages ziet, zult u die gelijk als zodanig herkennen. De emoties die de Manga personages ervaren, worden vaak ook goed en snel duidelijk gemaakt, zodat een lezer zich snel in het verhaal in kan leven.